Najlepsza opieka nad osobami starszymi w Twoim mieście! - Przystępne ceny i duży zakres usług...

Dlaczego warto ograniczyć sól, tłuszcze i cukry w diecie seniora?

gallery cover

Na łamach naszego portalu wiele miejsca poświęcamy poradym związanym z ogólnym żywieniem osób starszych. Temat jest o tyle istotny, gdyż właściwa dieta ma znaczący wpływ na stadn zdrowotny podopiecznego. Tym razem pochyliliśmy się nad "cichymi zabójcami", którymi są: sól, tłuszcze i cukry. Nacisk położyliśmy na edukacje w zakresie ich szkodliwości na organizm seniora jak również wskazaliśmy, dlaczego warto je zredukować w jadłospisie.

Negatywne efekty zdrowotne, puste kalorie i w dalszej konsekwencji nawet choroby przewlekłe - to wszystko często jest elementem życia niejednej osoby starszej. Odpowiedzialność za to ponoszą nie tylko sól, cukier jak również tłuszcze, ale przede wszystkim utrwalony sposób odżywiania. Zacznijmy więc od początku.

Jeszcze raz krótko o piramidzie żywienia...

W jednym z poprzednich artykułów zajmowaliśmy się już koncepcją "zasad zdrowego odżywiania seniora". Przy dalszych rozważaniach idących w kierunku eliminacji negatywnych nawyków żywieniowych za stosowne uznajemy jeszcze raz powołać się na piramidę zdrowego żywienia. Fundamenty tak skonstruowanej zasady odżywiania się stanowi wysiłek fizyczny, dalej woda, owoce i warzywa, wyżej produkty mleczne, białko zwierzęce i na samym szczycie tłuszcze. Owszem, senior nie powinien w pełni rezygnować z tłuszczy, aczkolowiek należy mieć w pamięci fakt, że wskazane są tłuszcze z oleju roślinnego, ryby morskie, orzechy lub wysokogatunkowa margaryna.

Podstawowa zasada - przede wszystkim umiar i selekcja produktów.

Kluczowe w prawidłowym żywieniu jest uświadomienie podopiecznym, iż szkodliwy jest przede wszystkim nadmiar w konsumpcji i nieodpowiedni dobór potraw. Kwestią priorytetową w przypadku tłuszczów jest edukacja seniora, że są tłuszcze "zdrowe" i "niezdrowe". Naturalną tendencją są wskazania aby dieta opierała się raczej na tych pierwszego rodzaju na rzecz stopniowego ograniczania tych drugich. W przypadku cukru warto pomyśleć o występującym w naturze substytucie. Jeżeli natomiast chodzi o sól wymagany jest umiar, dzienne zapotrzebowanie człowieka wypełnia 5 gram soli (czyli tyle, ile zmieściłoby się na jednej łyżeczce herbaty).

Kilka słów o tłuszczach...

Groźna jest dieta obfitująca przede wszystkim w tłuszcze zwierzęce zwłaszcza gdy spożywamy mało makaronu, jasnego pieczywa, ziemniaków, gdyż długofalowo może prowadzić do otyłości, wywoływać miażdżycę lub nawet chorobę nowotworową.Tłuszcze trans uwalniane podczas smażenia frytek na oleju, zawarte w margarynie są główną przyczyną cholesterolu i cukrzycy. Z rozmów opisujących doświadczenia opiekunek wynika też obraz seniora niechętnie rezygnujących z ulubionych potraw takich jak chleb grubo smarowany smalcem. W przypadku osób starszych istnieje więc potrzeba modyfikacji ich codziennych nawyków żywieniowych uświadamiając, iż warto dietę wzbogacić chociażby o ryby morskie.

Pamiętajmy o adekwatnym spożyciu soli.

Lekarze i specjaliści od żywienia przestrzegają przed nadmiernym spożyciem soli, gdyż jest ona przyczyną nadciśnienia tętniczego destrukcyjnie działającego na układ krążenia (zawał serca, wylew) czy też nieprawidłowej pracy nerek prowadzącej do ich obrzęku. Jednocześnie pamiętać należy, iż odpowiednia dawka soli (5 gram na dzień) wspomaga regulacje gospodarki wodnej organizmu i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową. Jak wskazują dietetycy sól obecna jest w tzw. gotowcach (bulionach rosołowych, zupach typu instant) jak również konserwach, żółtym serze czy też po prostu niezdrowej żywności jak chipsy lub orzeszki solone. Priorytetowa więc okazuje się zmiana niekorzystnych nawyków żywieniowych zalecająca rezygnacje z niezdrowych przekąsek, ale też ograniczenie solenia niektórych potraw np. zamiast solić pomidory na kanapce wskazane jest dodanie cebuli lub szczypiorku.

Cukier obrzucany anatemą jako skrytobójca.

Wśród negatywnych konsekwencji stosowania cukru wymienić można: nadwaga, powstawanie kamieni żółciowych, sprzyja powstawaniu nowotworów, osładabia system odpornościowy i naturalnie odpowiedzialny jest za cukrzycę. Cukier dostarcza naszemu organizmowi energii, aczkolwiek zawarta w nim fruktoza nie wchodzi z reakcje biochemiczną odżywiającą nasz organizm. Mało tego, w nadmiarze działa destrukcyjnie na wątrobę. Zmiany powinny iść w kierunku ograniczenia spożywania słodkości, picia słodkich, gazowanych napojów na rzecz spożycia owoców i cukrów naturalnych (miód, syrop klonowy).

Ogólnopolska karta senior...

Potocznie uważa się, że jesień życia to etap, w którym czas płynie monotonnie, nieatrakcyjnie. Opinia ta może również wynikać z faktu, że do niedawna alternatywy dla tego trybu życ...

Więcej

Taniec towarzyski jako ek...

W powszechnym odbiorze taniec kojarzony jest z aktywnością zarezerwowaną wyłącznie dla osób młodych. Czasy współczesne dostarczają jednak wielu przykładów obalających ten mi...

Więcej

Seniorze, przekonaj się d...

Chociaż wielu z nas czosnek kojarzy wyłącznie z intensywnym, niezbyt przyjemnym zapachem warto docenić jego prozdrowotne właściwości. Mało tego, apelujemy by każdy z seniorów zastanowił s...

Więcej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

Zamknij