Chociaż wielu z nas czosnek kojarzy wyłącznie z intensywnym, niezbyt przyjemnym zapachem warto docenić jego prozdrowotne właściwości. Mało tego, apelujemy by każdy z seniorów zastanowił się nad wprowadzeniem czosnku jako standardowego składnika swej diety. Jeśli osoba starsza nie jest w stanie zaakceptować czosnku spożywanego w stanie surowym zaproponujemy alternatywną metodę przygotowania.
Jest to roślina, która stała się przedmiotem wielu legend - kto nie zna jej rzekomych właściwości odstraszającyh wampiry? Faktem jednak jest, że czosnek był szeroko stosowany w trakcie wojen światowych jako najtańszy i najskuteczniejszy środek odkażający rany. W średniowieczu natomiast używano go profilaktycznie by ustrzec się zarazy. Skąd jednak dotarł do Europy?
Pochodzenie czosnku.
Siegając do źródeł odszukamy informacje, że czosnek pochodzi z Azji. Jako konkretniejszą lokalizacje wskazuje się dziś Syberię lub też Chiny. To właśnie chińska literatura medyczna sklasyfikowała go już w V wieku przed naszą erą jako środek leczniczy. Jego właściwości nie były obce również kulturze antycznej, stąd pojawiał się na dziełach sztuki (np. obrazach) u starożytnych Greków. Współcześnie czosnek jest rośliną globalną, na Ziemi istnieje około 260 gatunków. Występuje we wszystkich strefach klimatycznych, choć przyznać należy, iż najbardziej rozpowszechniony jest w klimacie umiarkowanym. W samej Polsce doliczyć się można 16 gatunków czosnku.
Prozdrowotne funkcje czosnku:
Czosnek sposoby przygotowania
Jeżeli senior pragnie w maksymalnym stopniu wykorzystać jego prozdrowotne właściwości powinien spożywać czosnek w postaci surowej. Problemem może być jednak przykry oddech po jego konsumpcji. Pamiętać należy, że można aplikować również czosnek jako suplement diety np. w formie rozpuszczalnych ampułek lub po prostu jako jeden ze składników obiadów.
Oto jedna z propozycji: Czosnek pieczony z octem balsamicznym
Składniki:
kilka główek czosnku,
odrobina oliwy z oliwek,
odrobina octu balsamicznego,
odrobina soli.
Metoda przygotowania:
Główki czosnku przekroić wszerz na pół, jednak warto pozostawić je w łupinkach. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem następnie ułożyć połówki główek czosnku, częścią przekrojona do góry. Posolić, skropić oliwą i octem balsamicznym według subiektywnego uznania. Piec do momentu, aż czosnek będzie miękki i lekko rumiany. Jeść sam, lub rozgnieciony i rozsmarowany na kawałku bagietki czy chleba.
Potocznie uważa się, że jesień życia to etap, w którym czas płynie monotonnie, nieatrakcyjnie. Opinia ta może również wynikać z faktu, że do niedawna alternatywy dla tego trybu życ...
W powszechnym odbiorze taniec kojarzony jest z aktywnością zarezerwowaną wyłącznie dla osób młodych. Czasy współczesne dostarczają jednak wielu przykładów obalających ten mi...
Dramatyczne okoliczności czasem skłaniają seniorów do zadłużenia się do poziomu, w którym nie są już w stanie regulować zobowiązań finansowych. Takim przypadkiem może być przykłado...